The MÉTA Project
Visual Storytelling

Clic Jewels

Meet the Artist

Interview by Georgina Staikou
Photography by Anna Bardaka & Georgina Staikou
Videography & Video Editing by Elpida Kontogianni & Maria Ntrougia

Contact Clic Jewels

 

 

 

Τι έχεις σπουδάσει;
Σπούδαζα 4 χρόνια στο φυσικό στα Γιάννενα. Δυστυχώς το αντικείμενο δεν μου άρεσε κι έτσι ήταν αρκετή ταλαιπωρία για μένα και πολύ το διάβασμα. Ήθελα όμως να το τελειώσω γιατί δεν μου αρέσει να αφήνω πράγματα στη μέση. ‘Ηξερα από τότε, πως ήθελα να ασχοληθώ με τον χώρο της μόδας.

Από που αντλείς την έμπνευση σου;
Πάντα με εμπνέουν τα διαφορετικά υλικά και ο τρόπος που μπορώ να τα συνδυάσω. Δούλευα με ό,τι υλικά έβρισκα μπροστά μου, μέταλλο, σύρμα, πηλό, ξύλο. Χρησιμοποιούσα ότι μου άρεσε και μπορούσα να το κάνω να φορεθεί. Εν τέλει, αυτός ήταν και ο σκοπός μου!
Στο γυμνάσιο έδινα ώς δώρα, κοσμήματα σε φίλες. Αργότερα, άρχισα να δίνω κάποια κομμάτια κοσμημάτων που έφτιαχνα, σ’ένα μαγαζί στα Γιάννενα. 

Έχεις κάνει σπουδές πάνω στο κόσμημα;
Όχι, είμαι αυτοδίδακτη σε ότι αφορά το κόσμημα και την τσάντα. Έχω κάνει μεγάλη έρευνα για το τι υλικά και φόρδες θα χρησιμοποιήσω και αυτό μου πήρε αρκετούς μήνες…

Πως βλέπεις την αγορά αυτή την εποχή;
Νομίζω, σημασία έχει πως θα προωθήσεις ένα προϊόν και όχι το τι θα πουλάς. Εννοείται πως πρέπει να υπάρχει η ποιότητα, αλλά το πιο δύσκολο είναι να βρεις τρόπο να το προωθήσεις γιατί ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος.

Βρίσκεις μεγάλο ανταγωνισμό;
Θεωρώ πως ναι. Υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός τελευταία και κυρίως στο κόσμημα, γιατί έχουν ξεκινήσει πάρα πολλοί να κάνουν χειροποίητο. Όσον αφορά τις τσάντες, νομίζω είναι μικρότερος αλλά έχει αρχίσει να ανεβαίνει και εδώ.

Μιας και λες ότι η σωστή προώθηση παίζει μεγάλο ρόλο στην αγορά, πώς κινείσαι σε αυτόν τον τομέα;
Το έψαξα μόνη μου, δεν με βοήθησε κάποιος στο πως να οργανώσω την προώθησή μου. Άρχισα να συνεργάζομαι με fashion bloggers και αυτό με βοήθησε περισσότερο, διότι η κάθε μια παρουσιάζει και φορά τις δημιουργίες μου με τον δικό της τρόπο και αυτό μου αρέσει πολύ. Είδα λοιπόν πως αυτή η αρχική διαφήμιση μέσω της συνεργασίας μου με bloggers δουλεύει καλά κι έτσι το συνεχίζω.
Βοηθούν πολύ τα social media όπως το Instagram και το Facebook, όπου τα διαχειρίζομαι η ίδια. Επίσης, συνεργάζομαι με τη στυλίστρια Αλεξάνδρα Κατσαήτη και μέσα από την διάθεσή τους σε αρκετά καταστήματα, ο κόσμος με γνωρίζει καλύτερα.

Διαθέτεις τα προϊόντα σου σε πολλά καταστήματα στην Αθήνα;
Δίνω σε πέντε καταστήματα στην Αθήνα αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, πάντα επιλεγμένα. Αυτό που μου αρέσει πάρα πολύ είναι να μου προτείνουν ιδέες για σχέδια. Μου αρέσει να συζητάω με τον άλλον έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα κομμάτι custom. Προκύπτει λοιπόν ένα μοναδικό κομμάτι όπου δε θα το έχει άλλος, και δε θα το βρει αλλού. Θα ήθελα να κάνω μικρή μαζική παραγωγή στις τσάντες, αλλά παράλληλα να κάνω και τα μοναδικά συλλεκτικά custom κομμάτια.

Τους επιλέγεις εσύ ή σε βρίσκουν εκείνοι;
Πλέον με βρίσκουν, συνήθως δε λέω όχι. Πρέπει να είναι πολύ ‘extreme’ κατάσταση για να πω “όχι δε μου αρέσει” και να μη συμβαδίζει με την αισθητική μου…

Έχεις κάποιο όραμα γι’αυτό που κάνεις;
Έχω ήδη αρχίσει και συμμετέχω σε εκθέσεις.
Θα ήθελα σίγουρα να έχω τον δικό μου χώρο και showroom. Ίσως και το δικό μου μαγαζί, αλλά θα ήθελα σίγουρα να βγω στην αγορά του εξωτερικού. Όπως επίσης και μια συνεργασία με βιοτεχνίες κάποια στιγμή.

Φτιάχνεις και ρούχα;
Δεν προλαβαίνω, θα ήθελα όμως πάρα πολύ. Έχω βέβαια πολλά σχέδια και ιδέες, αλλά όχι ακόμα.

Σχεδιάζεις στο χαρτί;
Κυρίως γράφω τις ιδέες μου. Δε σχεδιάζω, γιατί μου αρέσει περισσότερο να τα φτιάχνω κατευθείαν με τα υλικά μου, παρά να τα σχεδιάζω πρώτα.

Πως βγήκε το Clic;
Είναι συγκεκριμένα γράμματα που σημαίνουν κάτι για εμένα και μου άρεσαν όπως έδεναν και μεταξύ τους… Και είπα γιατί όχι;! Το Jewels υπάρχει γιατί έκανα κόσμημα τότε, αλλά άρχισε ο κόσμος να με γνωρίζει με αυτό το όνομα και το κράτησα και στις τσάντες. Το έχω εδώ και τέσσερα χρόνια.

Μπορείς να το συνδυάσεις και με τον ήχο που κάνουν οι τσάντες σου όταν κάποιος τις κλείνει! Clic!!
Ναι, έχεις δίκιο! Έξυπνο! Δεν το είχα σκεφτεί…

Πως ξεκίνησες με τις τσάντες;
Γενικά μου άρεσε πάντα η τσάντα ως αξεσουάρ. Είχα φτιάξει κάποιες για δική μου χρήση πριν από 3 χρόνια περίπου και κατέληξα σε αυτό το σχέδιο του lunch bag επειδή πάντα μου άρεσε η χαρτοσακούλα και ο τρόπος με τον οποίο τυλίγεται για να κλείσει. Είναι κάτι που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας και κάλλιστα μπορεί να γίνει μια γυναικεία τσάντα. Μπορείς να τη φτιάξεις απ’ό,τι υλικό θες και συνειδητοποίησα ότι έχω απεριόριστες επιλογές στα υλικά για τη δημιουργία μιας τέτοιας τσάντας. Αυτό ήταν τέλειο για μένα! 
Έφτιαξα μια για προσωπική μου χρήση, είδα ότι υπήρξε μεγάλη απήχηση κι έτσι πήρε διαστάσεις το όλο θέμα.
Σίγουρα, έχουν υπάρξει εξελίξεις στη δημιουργία της, ώστε να καταλήξω στο τωρινό σχέδιο.

Έχεις κάποια αγαπημένη;
Πολλές είναι οι αγαπημένες μου, δε μπορώ να αποφασίσω για μια συγκεκριμένη. Έχω δύο δικά μου κομμάτια, για την προσωπική μου χρήση, καθώς δε μπορώ να χρησιμοποιώ ότι φτιάχνω. Οι τσάντες είναι κατά παραγγελία, αλλά πλέον φοράω μόνο δικές μου διότι είναι σίγουρα η καλύτερη προώθηση. Αισίως, έχω φτιάξει πάνω από 1000 τσαντες τον τελευταίο ενάμιση χρόνο! 

Μπράβο! Φαντάζομαι ότι θα ήταν κουραστική όλη αυτή η διαδικασία παραγωγής…
Είχα την υποστήριξη των φίλων μου, που μου έλεγαν να συνεχίσω αυτό που κάνω. Έχω ανάγκη να δημιουργώ, με συμπληρώνει, μου αρέσει, με γεμίζει πολύ. Μου αρέσει να τρέχω όλη μέρα, ακόμη και στη ζέστη, να χτυπάει το τηλέφωνο και να συνεννοούμαι με κόσμο. Βέβαια, έχω όλη την ημέρα άγχος και δεν μπορώ να είμαι ήρεμη, ειδικά όταν έχω αναλάβει πολλά πράγματα. Είναι λογικό όμως αυτό το ‘τρέξιμο’, οπότε το έχω συνηθίσει. Τόσο όσο πρέπει για να με κινεί…

Εμείς της ευχόμαστε επιτυχία στο Month of Design στην Σλοβενία και μια ανοδική δημιουργική πορεία στη δουλειά της!

© the MÉTA Project | 2014